W poprzednich wpisach omawiane były kwestie niefarmakologicznego wsparcia organizmu w stanach chorobowych lub gorszego funkcjonowania. Ostatni tekst poświęcony został suplementom jako jednej z tych metod. Tym razem uwaga skupi się na żywności funkcjonalnej i superfoods, które mogą być niedoceniane w swoim działaniu, a które warto włączyć do swojej diety. Poprzez dużą koncentrację konkretnych substancji, mogą skutecznie wspomóc organizm, prowadząc do uniknięcia wprowadzenia suplementacji, leczenia czy choćby zmniejszenia dolegliwości i poprawy ogólnej sprawności psycho-fizycznej organizmu.
Żywność funkcjonalna przede wszystkim jest naturalnego pochodzenia i wykazuje korzystny wpływ na poprawę samopoczucia, wydolności czy zmniejszenia niektórych stanów chorobowych. Wbrew pozorom wiele osób stosuje jedzenie funkcjonalne nie będąc świadome ich właściwości. W innych przypadkach suplementują preparaty, których naturalny odpowiednik mogliby spożywać z dietą, lub przyjmują leki mające na celu wywołać podobne działanie. Nie zawsze żywność funkcjonalna czy superfoods dadzą oczekiwany efekt, aczkolwiek w imię zasady „przede wszystkim nie szkodzić” warto zaczerpnąć najpierw mocy z natury! Dla przybliżenia tematu wymienione zostaną podstawowe grupy produktów żywności funkcjonalnej po które warto sięgnąć i zadbać o dostarczenie ich głównych substancji bioaktywnych w diecie. Warto tutaj wymienić produkty zawierające: probiotyki - wzmacniające odporność organizmu i regulujące mikroflorę jelit oraz ich funcjonowanie, których źródłem są np fermentowane napoje mleczne, produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 (wspomagają pracę mózgu, chronią przed chorobami serca i układu krążenia), takie jak: ryby morskie, nasiona lnu czy orzechy włoskie. Innym godnym wymienienia składnikiem już dodawanym do produktów spożywczych są sterole, poprzez obniżanie poziomu cholesterolu chronią przed miażdżycą. Będąc w grupie ryzyka warto więc włączyć do diety np. miękkie (!!!) margaryny wzbogacane sterolami roślinnymi. Produktami godnymi polecenia w żywieniu funkcjonalnym są również te bogate w błonnik jak np. otręby, poza dawaniem uczucia sytości co jest wsparciem w odchudzaniu, obniżają one indeks glikemiczny posiłku, co jest niezbędne dla diabetyków, pomagają leczyć zaparcia itp. Za każdym z powyższych przykładów widać pozytywne, prozdrowotne działanie konkretnych grup produktów zawierających określone składniki na jedną lub więcej funkcji organizmu, które zostało wcześniej udokumentowane badaniami. Inaczej troszkę wygląda sytuacja z super żywnością. Superfoods to produkty, które są przepełnione cennymi składnikami. Zawierają ogromne ilości witamin, minerałów i antyoksydantów w przeliczenia na porcję i w porównaniu do standardowych produktów spożywczych, stąd ich „super” moc. Włączenie superfoods do diety przede wszystkim pomoże uzupełnić niedobory, jeśli takie występują, a to pierwsze co powinno zostać zrobione w przypadku pogorszenia funkcjonowania organizmu.
Naturalne źródło witamin i minerałów ma wyższość nad suplementami ze względu na biodostępność tych składników dla organizmu. Nie ma również ryzyka ich przedawkowania w sytuacji samodzielnego ustalania czego brakuje organizmowi. Podaż witamin, składników mineralnych, odpowiednich kwasów tłuszczowych czy antyoksydantów (przeciwutleniaczy) z dietą w znacznym stopniu wspomaga pracę organizmu, wspierając układ odpornościowy, nerwowy, krwionośny czy pokarmowy. Usprawniając w ten sposób jego naturalne mechanizmy walki z czynnikami zewnętrznymi odpowiedzialnymi za stany chorobowe czy procesy starzenia. W tej grupie produktów znajdziemy produkty zarówno egzotyczne jak również te bardzo popularne i powszechnie stosowane. Godne polecenia i włączenia na stałe do diety są: jagody goji i acai, chia, amarantus, komosa ryżowa zwana quinoą, czosnek, warzywa ciemnozielone liściaste, spirulina i wiele innych.
Pomimo, iż dla wielu produkty te są wciąż obce warto po nie sięgnąć, zaczerpnąć inspiracji na temat ich zastosowania w kuchni i odnalezienia przepisów i pomysłów, które w smaczny sposób pozwolą gościć superfoods i żywność funkcjonalną w stałym menu. Motywacją jest zdrowie i lepsze samopoczucie oraz odpowiedni poziom energii, z którym w okresie jesienno-zimowym będą pojawiać się problemy. Jest to zdecydowanie lepsza forma wspomagania organizmu niż farmakoterapia ( w sytuacji gdy można jej uniknąć). Zatem chęci i motywacji! A energię czerpać z natury i zdrowe koło się zacznie toczyć.
Mam nadzieję, że ten artykuł był dla Ciebie przydatny! Jeśli tak, możesz mnie wesprzeć jednorazową wpłatą na portalu BuyCoffee.to. Dzięki Twojej pomocy będę mogła kontynuować tworzenie treści, które są dla Ciebie cenne.
Twoje wsparcie jest dla mnie potwierdzeniem, że to, co robię, ma sens. Każda wpłata, niezależnie od jej wielkości, to dla mnie sygnał, że warto kontynuować pracę w tym kierunku. Dziękuję za Twoje zaufanie i wsparcie!
Kliknij tutaj, aby wesprzeć moją pracę: Postaw Mi Kawę