Pomysły na lunchbox przepisy do szkoły i pracy

Sprawdź pomysły na lunchbox przepisy do szkoły i pracy od psychodietetyka z wieloletnim doświadczeniem! Często w natłoku obowiązków myślenie o posiłku schodzi na dalszy plan. Kończysz z bólem głowy i rozdrażnieniem. Łapiesz cokolwiek, byle tylko odzyskać głowę choć na chwilę. Batonik ciasteczko, a za godzinę znowu głód i zjazd i tak w kółko.

Zjadasz dużo, ale czujesz jakbyś nie zjadł/a nic. Zamiast jeść spędzasz dzień na podjadaniu byle tylko utrzymać skupienie (na zadowalającym co najwyżej poziomie) do końca zmiany czy lekcji. Spędzając dużo czasu poza domem, czasem nawet więcej niż osiem godzin, warto zaopatrzyć się w dobrze zbilansowany posiłek. Lunchbox do szkoły, czy do pracy będzie świetnym rozwiązaniem.

Przygotowywanie posiłków na wynos niesie ze sobą wiele korzyści. Należy jednak pamiętać o kilku kwestiach komponując lunchbox do szkoły czy pracy. Chcesz się dowiedzieć na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania posiłku? Jakie dania i przepisy na lunchbox się sprawdzają? W co zapakować posiłek? Zapraszam do lektury.

Pomysły na lunchbox przepisy do szkoły i pracy

Pomysły na lunchbox przepisy do szkoły i pracy czyli dlaczego warto samodzielnie przygotowywać jedzenie na wynos?

Łatwa kontrola spożywanych produktów i ich ilości - dzięki samodzielnemu przygotowywaniu posiłków masz kontrolę nad tym, co znajduje się w twoim pudełku. Zarówno pod kątem ilości jak i wartości odżywczych. Nie musisz się martwić co zjesz, albo skąd to wziąć, gdy nie masz czasu, gdyż masz już przygotowany wartościowy posiłek.

Brak problemu co zjeść poza domem - przygotowując posiłek z wyprzedzeniem, można uniknąć problemów związanych z organizacją posiłku np. w miejscu pracy czy uczelni.

Oszczędność pieniędzy - kupowanie gotowych dań/zestawów w sklepach lub cateringach jest często droższą opcją niż samodzielne przygotowanie posiłku.

Bardziej zbilansowana dieta - Przepisy na lunchbox mogą być proste i odżywcze.Samodzielne przygotowanie posiłku na wynos pozwala na skomponowanie zbilansowanego posiłku.

Może zmniejszyć stres związany z podjęciem decyzji, co zjeść - dzięki wcześniej przygotowanemu posiłkowi nie ma stresu związanego z dylematami odnośnie wybierania dostępnych potraw i/lub produktów.

Może ograniczyć sięganie po przekąski - w przypadku pozostania dłużej w pracy czy pośpiesznych przygotowań możesz sięgnąć po pełnowartościowy posiłek. W przypadku dzieci, lunchbox do szkoły może zmniejszyć chęć do zakupienia słodkich przekąsek w sklepiku szkolnym lub w sklepie po drodze do domu.

Pewność jakości przygotowanych dań - niestety dużo produktów dostępnych w sklepach np. gotowe kanapki zawierają produkty o niskiej jakości np. wędlina. Dodatkowo nie mamy 100% pewności, czy produkt rzeczywiście jest prawidłowo przechowywany na sklepowej półce.

Niemarnowanie żywności i dbanie o planetę/zredukowanie ilości odpadów - do przygotowania lunchboxu można wykorzystać np. resztki z obiadu. Przygotowywanie posiłku na wynos może również ograniczyć zużycie, jednorazowych opakowań, folii, woreczków itp.

Czego unikać przygotowując przepisy na lunchbox do szkoły lub pracy?

produktów wysoko przetworzonych - są one poddawane wielu procesom technologicznym oraz zawierają w swoim składzie wiele dodatków (np. barwniki, emulgatory, wypełniacze). Do takich produktów należą między innymi: paluszki, ciastka, jogurty owocowe z cukrem. Te produkty charakteryzują się również niską wartością odżywczą (zawierają mało wartościowych składników) oraz sycą na krótko. Warto zadbać, aby lunchbox dla dzieci do szkoły zawierał jak najmniej tego typu produktów.

braku urozmaicenia - pomysły na lunchbox powinny być różnorodne Te same dania mogą się szybko znudzić, dodatkowo do organizmu nie są dostarczane różne składniki odżywcze.

Jedna dominująca grupa produktów w lunchbox - niestety pomysły na lunchbox nie zawsze są dobrze skomponowane np. posiłek do szkoły czy pracy z kanapką z dżemem i bananem. Taki lunchbox do szkoły czy pracy zawiera niewielką ilość białka i tłuszczu a dominującą grupą są węglowodany.W lunchbox powinny się znaleźć produkty będące źródłem białka, tłuszczy i węglowodanów. W ten sposób posiłek będzie prawidłowo zbilansowany i będzie dawał sytość na dłużej.

Na co zwrócić uwagę przygotowując przepisy na lunchbox do szkoły dla dzieci i do pracy

Dobrze skomponowany posiłek będzie miał wysoką wartość odżywczą i będzie sycił na dłużej. Zbilansowane przepisy na lunchbox powinny zawierać źródło węglowodanów, tłuszczów, białka oraz warzywa i/lub owoce.

  • Węglowodany - dostarczają energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania. Staraj się wybierać jak najmniej przetworzone źródła węglowodanów złożonych np. pieczywo razowe, płatki owsiane górskie, kasza gryczana.
  • Tłuszcze - spowalniają opróżnianie żołądka, dzięki czemu wpływa pozytywnie na sytość. Warto wybierać produkty, które są źródłem wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego np. oliwa z oliwek, orzechy, pestki.
  • Białka - dodatek białka zapewni uczucie sytości np. mięso, tofu, nabiał.
  • Warzywa i/lub owoce - zwiększają wartość odżywczą posiłku poprzez zawartość witamin, składników mineralnych i błonnika.

Masz pomysły na lunchbox? Zadbaj o konsystencję dania

Mając pomysły na lunchbox warto zwrócić uwagę na ich konsystencję. Posiłki o bardzo płynnej, lejącej się konsystencji mogą pobrudzić cały pojemnik podczas transportu i być problematyczne do spakowania. Spożywanie takich posiłków może być również niekomfortowe w niektórych warunkach np. w pociągu. Dania na wynos przepisy powinny być również łatwe do zjedzenia w różnych warunkach np. gdy nie mamy sztućców. Warto postawić na lunchbox przepisy o gęstszej konsystencji lub postaci stałej, jeśli zamierzasz pakować je do pudełka.

Być może zupa jako posiłek na wynos nie będzie najlepszym pomysłem, ale pełnowartościowy koktajl to nieco inna para kaloszy. Może być spożywany na zimno, z łatwością zjesz go w biegu, a dzięki swojej formie będzie lżej strawny. W przypadku koktajli warto pamiętać o zaopatrzeniu się w dobrej jakości, szczelną butelkę z bezpiecznego do kontaktu z żywnością materiału. Jeśli zadbasz o odpowiednie opakowanie, koktajle mogą śmiało dołączyć do Twojego repertuaru posiłków na wynos. Pamiętaj, żeby wybierać zbilansowane przepisy, np. takie jak w TYM ebooku.

Pomysły na lunchbox powinny także uwzględniać możliwość podgrzania posiłku. Nie każdy posiłek smakuje dobrze na zimno. Dlatego podczas przygotowywania warto to uwzględnić. Dobrymi posiłkami na zimno będą np. sałatki, kanapki, wrapy, domowe wypieki (np. pełnoziarniste muffiny z owocami), zdrowe przekąski (np. orzechy, warzywa pokrojone w słupki). Jeśli natomiast masz możliwość jego podgrzania dobrym wyborem będą dania jednogarnkowe (np. risotto), makaron lub ryż z sosem warzywnym.

Nie można również zapomnieć o estetyce. Atrakcyjnie wyglądające jedzenie sprawia, że chętniej po nie sięgamy. Ma to szczególne znaczenie w przypadku jeśli przygotowujesz lunchbox do szkoły dla dziecka. Dzieci przy wyborze posiłku często kierują się wyglądem.

Pomysły na lunchbox powinny również uwzględniać charakter posiłku. Czy jest to drugie śniadanie czy raczej obiad? Będzie to miało znaczenie podczas komponowania posiłku oraz jego porcji.

Masz już pomysły na lunchbox? Teraz dowiesz się jak pakować dania na wynos

  • Unikaj wkładania gorącego jedzenia do pojemników - po zamknięciu pojemnika, w pudełku pojawiają się krople pary, wpłyną one negatywnie na teksturę dania.
  • Jeśli przygotowujesz lunchbox dzień wcześniej schowaj pojemnik do lodówki - minimalizujesz w ten sposób rozwój bakterii w pudełku.
  • Dobierz odpowiedni rozmiar pudełka do posiłku - lunchbox nie powinien być zbyt duży, aby jedzenie nie przemieszczało się w trakcie transportu.
  • Sos do sałatki dodaj bezpośrednio przed zjedzeniem. Dlaczego? Wymieszanie sosu z sałatką może negatywnie wpłynąć na smak i teksturę dania. niektóre lunchboxy zawierają specjalne pojemniki na sos 🙂
  • Nie zawsze wszystko razem - Czasami warto oddzielić niektóre produkty od siebie np. sałatkę od reszty dania. Warto wybrać w takich przypadkach lunchbox z przegródkami lub separatorem, dzięki czemu po otwarciu pudełka jedzenie będzie wyglądało estetycznie i nie będzie wymieszane.
  • Nie wszystko się nadaje - przepisy na lunchbox nie powinny zawierać produktów takich jak, surowe mięso, ryby, sosów na bazie majonezu, galaretek, niepasteryzowanego mleka, bardzo dojrzałych owoców - produkty te szybko się psują i wymagają specjalnych warunków przechowywania np. w lodówce.

Jaki pomysł na lunchbox do pracy lub szkoły dla dzieci wybrać dzisiaj?

Obecnie na w sklepach zarówno stacjonarnych jak i internetowych jest ogromny wybór pojemników do przechowywania żywności. Związku z czym wybór nie należy do najłatwiejszych. Istnieją jednak pewne, cechy pudełka, na które warto zwrócić uwagę. Kryteria, które ułatwią wybór pudełka to:

  • masa pudełka - najlepiej, aby pudełko było jak najlżejsze. Jest to szczególnie istotne gdy, mamy ze sobą dużo rzeczy do noszenia/zabrania np. lunchbox do szkoły dla dzieci.
  • materiał i bezpieczeństwo - szkło nie wchodzi z interakcje z żywnością, jednak pudełka z tego tworzywa mają również wady, są ciężkie i istnieje możliwość stłuczenia. Nie będzie to najlepsze rozwiązanie dla osób, które mają dużo do noszenia. W tym przypadku dobrze sprawdzą się pojemniki z drewna bambusowego, które są lżejsze. Mniejszą masą charakteryzują się również pojemniki z metalu. Niestety jeśli nasze pomysły na lunchbox zawierają kwaśne produkty np. cytrusy, kiszonki nie będą one dobrym rozwiązaniem. Aluminium, z którego często są wykonane pojemniki reaguje z kwaśnymi produktami. Kolejnym wyborem mogą być pojemniki wykonane z plastiku. Decydując się na pojemniki z tego tworzywa, należy przeanalizować z jakiego tworzywa sztucznego został wykonany I czy jest wolny od bisfenolu A (BPA). Badania wskazują na negatywny wpływ tego związku na gospodarkę hormonalną.
  • użytkowanie - przy zakupie pudełka zwróć uwagę na informację od producenta dotyczącą użytkowania pojemnika (np. mrożenie w nim żywności, podgrzewanie w mikrofali)
  • szczelność - lunchbox powinien być szczelny, tak, aby nic się z niego nie wysypało/wylało. Warto rzucić okiem na zamknięcie pojemnika czy jest ono wystarczające.
  • wielkość i budowa - dopasuj lunchbox do swoich indywidualnych potrzeb. Obecnie na rynku można znaleźć różne rodzaje pudełek. Do wyboru są pojemniki jedno lub dwupiętrowe z wyjmowanymi lub stałymi separatorami. Mają różne zapięcia i ilość komór. Przy zakupie zastanów się , jaki lunchbox będzie najbardziej dopasowany do twoich indywidualnych potrzeb.

Sprawdź przykładowe pomysły na lunchbox czyli dania na wynos

Poniżej mam dla Ciebie dwa lunchbox przepisy.

Lunchbox 1

Szybka i prosta kompozycja bez gotowania, idealna dla zabieganych 🙂

  • serek wiejski naturalny
  • kromka chleba pełnoziarnistego
  • warzywa pokrojone w słupki np. marchewka, ogórek
  • hummus
  • nektarynka

Lunchbox 2

Prosty w przygotowaniu, idealny do pracy lub szkoły

  • papryka pokrojona w paski
  • wrap z warzywami i szynką
  • jogurt naturalny
  • jabłko
  • orzechy

Wrap z warzywami i szynką

Składniki:

  • 1 tortilla pełnoziarnista
  • 15 g serka śmietankowego naturalnego 15 g
  • 1 garść rukoli
  • 40 g szynki drobiowej
  • 20 g sera np.cheddar
  • 3-4 plasterki pomidora

Wykonanie: Tortillę posmaruj serkiem. Następnie dodaj składniki nadzienia (rozłóż je na jednej połowie tortilli). Dodaj, rukolę, szynkę oraz ser. Plasterki pomidora ułóż na na reszcie składników tortilli. Zwiń tortillę zaczynając od boków, następnie zwijaj tortillę od dołu (tam gdzie znajduje się farsz) ku górze.

Szukasz dobrze skomponowanych przepisów na lunchbox? Więcej pomysłów na lunchbox przepisy znajdziesz w darmowym ebooku do pobrania: Lunchboxy - przepisy do pudełek idealne na wynos.

Bibliografia:

Forma E., Szymczyk A., Krześlak A. 2013. Wybrane ksenoestrogeny i ich wpływ na zdrowie człowieka. Folia Medica Lodziensia, 40/1, 79-97.

Konieczna A., Rutkowska A., Rachoń D. 2015. Health risk of exposure to Bisphenol A (BPA). Roczniki Państwowego Zakładu Higieny , 66(1), 5-11.

Stanek-Gonera A. 2017. DZIECI - profilaktyka i terapia nadwagi i otyłości dziecięcej. Wyd. Fundacja Insulinooporność-Zdrowa Dieta i Zdrowe Życie, Warszawa, 29-31.

Zuziak J., Jakubowska M.. 2016. Glin w otoczeniu i jego wpływ na organizmy żywe. Analit, Nr 2 ,110-120.

https://filozofiasmaku.pl/2016/07/22/10-wskazowek-jak-zabezpieczyc-jedzenie/

https://okiemdietetyka.pl/pudelko-na-lunch-konkurs/

Zapisz Się na Newsletter i Nie Przegap Wartościowych Treści i Zniżek!
Zapisz się na Newsletter
© 2023 ewapsychodietetyk.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Realizacja strony i obsługa: lekrotech.pl