Wrzodziejące zapalenie jelita grubego WZJG
dieta - produkty zalecane
Przy tak wielu potencjalnych zagrożeniach, które mogą wywołać zaostrzenie
osobie z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego może być trudno wiedzieć, co można bezpiecznie
jeść. Jeśli potrzebujesz indywidualnej diety skorzystaj z mojej pomocy dietetyk online lub stacjonarnie. Jakie produkty i zalecenia
wybrać?
Sprawdź e-book, który zawiera kompleksowe informacje o żywieniu w WZJG
🎁 DODATKOWY EBOOK - Jak przeżyć Święta z WZJG bez zaostrzenia objawów I w pełni cieszyć się tradycją
Znajdziesz tutaj:
- Jadłospis na 7 dni (łącznie 35 posiłków) z przepisami, gotową listą zakupów i rozpisanym makro
- Zalecenia żywieniowe
- Przeciwskazania
- Jakich dodatków i substancji słodzących unikać
- Suplementacja w WZJG
ZOBACZ EBOOK
WZJG Dieta
- Pij dużo płynów i wody: niektórzy mylnie piją mało bo liczą na to, że to doprowadzi
do zaparcia i mniejszej ilości biegunek. To kończy się na odwodnieniu organizmu i
pogorszeniu sytuacji. Jeśli posiadasz wrzodziejące zapalenie jelita grubego to staraj się
pić co najmniej 2/2,5 litra jeśli wydaje Ci się to dużo, pamiętaj, że płyny znajdują się
również w pożywieniu.
- Warzywa i owoce: niech będą gotowane lub duszone i jak najlepiej rozdrobnione,
zmielone, usuwaj pestki i ziarna - te zasady tyczą się szczególnie zaostrzenia. Śmiało
możesz jeść ziemniaki i marchew. W zależności od pory roku skorzystaj też z dyni. Wielu
pacjentów toleruje również ogórki kiszone. Owoce: banany i jabłka. Uważaj na te,
które posiadają drobne pestki i mogą mechanicznie podrażniać śluzówkę jelita.
- Banany: te dojrzałe (zółte przechodzące w czarne plamki) zawierają większą ilość
fruktozy i glukozy, zaś te zielone - niedojrzałe dużo skrobi i więcej wartości odżywczych
- Jabłko: To dobre źródło składników odżywczych i urozmaicenie diety. Jednak podobnie
jak inne produkty z tej listy, wysoka zawartość błonnika i fruktoza mogą sprawić, że nie
jest to najlepszy wybór w trakcie zaostrzenia. Spróbuj wtedy jabłka gotowane - błonnik
będzie mniej drażniący.
- Kleik ryżowy - stosowany w wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego bardzo często,
ponieważ jest to bezpieczny i pożywny produkt z małym ryzykiem wywołania zaostrzenia
- Ryby (szczególnie morskie): Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą mieć
korzyści zdrowotne również poza przewodem pokarmowym. Mogą być gotowane lub pieczone w
folii. W zależności skąd jesteś możesz przykładowo wybrać dorsza, szczupaka, sandacza,
łososia (uwaga na pochodzenie), pstrąga, makrela, morszczuk
- Soki owocowe i warzywne: Oczywiście nie chodzi o te kupne ze sklepu bogate w cukier,
lecz o własnoręczne wyciskane mieszanki. Wiele odmian jednak takich soków ma wysoką
zawartość błonnika, co może być złym wyborem dla niektórych osób, szczególnie w zaostrzeniu.
- Sok z buraków - przydatny też będzie sok z buraków, ponieważ pomaga w walce z anemią,
która jest częsta przy WZJG.
- Awokado: są bogate w składniki odżywcze i uważane za dobry wybór żywności dla osób z
wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, zawierają tłuszcze nienasycone i są źródłem
antyoksydantów. W większości przypadków nie pogarsza objawów wrzodziejącego zapalenia jelita
grubego.
- Niektóre produkty fermentowane: Należą do nich jogurty zawierające aktywne
probiotyki. Dobre bakterie mogą pomóc w trawieniu. Pewne badania wykazały, że rutynowe
stosowanie probiotyków może pomóc zmniejszyć zaostrzenia i objawy.
- Jaja: w różnej formie zawierają wiele składników odżywczych, w tym suplementację
omega-3. W zależności od formy przygotowania są łatwe do strawienia, co czyni je dobrym
uzupełnieniem diety.
- Napar z suszonych czarnych jagód - świetny napar na biegunki, dobry smak i wartości
odżywcze
- Wątróbka - nie jest to najbardziej lekkostrawny wybór, ale w okresie gdy potrzebujesz
odbudować żelazo w organizmie i chcesz sobie pomóc dietą - może okazać się bardzo pomocna
Jakich pokarmów należy unikać z
wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego?
Chociaż przyczyna wrzodziejącego zapalenia jelita grubego nie jest do końca
poznana, lekarze są pewni, że jedzenie nie jest przyczyną choroby. Jednak jedzenie, które ludzie
wybierają, wydaje się mieć wpływ na epizody wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Niektóre
produkty są na ogół dobre do jedzenia, podczas gdy inne mogą wymagać unikania. Pamiętaj, że nie
wszyscy ludzie będą reagować w ten sam sposób na dane jedzenie, więc dieta dla poszczególnych
osób będzie się różnić. Istnieje kilka produktów powszechnie uznawanych za produkty wyzwalające.
Obejmują one:
- Kofeina: Chociaż nie ma wielu danych na temat wpływu kofeiny na wrzodziejące
zapalenie jelita grubego, badanie z 2013 r. wykazało, że z 442 osób 20 procent
osób z tą chorobą zgłaszało nasilenie objawów po spożyciu kofeiny. Kofeina znajduje się w
kawie, herbacie, napojach gazowanych i czekoladzie.
- Napoje gazowane: niektóre napoje gazowane i piwa zawierają dwutlenek węgla, który
może podrażniać przewód pokarmowy i powodować gaz. Wiele napojów gazowanych zawiera również
cukier, kofeinę lub sztuczne substancje słodzące, które mogą być wyzwalaniem wrzodziejącego
zapalenia jelita grubego. Na pewno w przypadku remisji odstaw wszelkie napoje gazowane.
- Mleko i produkty mleczne: Prawdopodobnie jedno z pierwszych zaleceń, które otrzymasz
od lekarza. Warto unikać go w pierwszej fazie zaostrzenia. Chociaż nie jest złe dla
wszystkich osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, produkty mleczne mogą wywoływać
objawy u niektórych. Ludzie, którzy również nie tolerują laktozy, powinni unikać nabiału,
ponieważ objawy są podobne. Jeśli chcesz rozwiać wątpliwości wykonaj testy na nietolerancje
laktozy.
- Alkohol: u niektórych osób może powodować biegunkę, dlatego nie jest wskazany.
- Pokarmy bogate w błonnik: obejmują suszoną fasolę, owoce, produkty pełnoziarniste,
jagody, groszek i rośliny strączkowe. Mogą zwiększać liczbę wypróżnień, ilość gazu i skurcze
brzucha.
- Popcorn: Podobnie jak inne nasiona i orzechy, może być trudny do strawienia.
- Żywność zawierająca siarkę lub siarczyny: ten minerał może powodować nadmierną
produkcję gazu. Niektóre z tych produktów obejmują piwo, wino, migdały, cydr, soję, makaron
pszenny, pieczywo, orzeszki ziemne, rodzynki i wędliny.
- Tłuste mięso: Tłuszcz z mięsa może nie zostać odpowiednio wchłonięty podczas
zaostrzenia, co może pogorszyć objawy.
- Orzechy i nasiona: w zestawie są te z masła orzechowego. Mogą powodować skurcze
brzucha, wzdęcia i biegunkę. Gdy dana osoba doświadcza zaostrzenia, nawet małe nasiona mogą
wywoływać objawy.
- Cukier fruktozowy: może być słabo wchłaniany, powodując wzrost gazów, skurcze i
biegunkę. Sprawdź na etykiecie takie rzeczy, jak syrop kukurydziany o wysokiej zawartości
fruktozy, sok owocowy, miód i melasa, ponieważ wszystkie one zawierają fruktozę.
- Cukier rafinowany - ogranicz wszelkie słodycze, słodkie, ciastka itd.
- Wiele surowych warzyw: często są bogate w błonnik, który może być trudny do
strawienia, powodując wzdęcia, gazy i skurcze brzucha. Warzywa wytwarzające gaz to kapusta,
brukselka i brokuły. Gotowane warzywa są lepiej tolerowane niż surowe.
- Pikantne potrawy, przyprawy i sosy: skrzydełka bawole, ostre sosy i ostra papryka.
Mogą powodować biegunkę u wielu osób. W przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego
gorące i ostre potrawy mogą wywołać lub pogorszyć zaostrzenie.
- Gluten: występuje w pszenicy, żyto i jęczmieniu i może czasami wywoływać objawy we
wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Chociaż owies nie zawiera glutenu, ma podobne
białko, które może reagować negatywnie u osób wrażliwych na gluten. Owies jest również
często przetwarzany w tej samej przestrzeni fabryki co pszenica. Oczywiście gluten w
mniejszych lub większych ilościach spotkasz w wielu innych produktach. Możesz sprawdzić czy
jesteś na niego uczulony i na tym opierać dalszą dietę.
Ważne: Dieta w tej chorobie to bardzo indywidualna sprawa i to, że jeden produkt
pomógł lub zaszkodził drugiej osobie nie znaczy, że wpłynie tak samo na Ciebie stąd możesz
dowiedzieć się od innych chorych, że ważne jest testowanie i szukanie optymalnej diety. Poniższe
informacje mają Cię nakierować i przedstawić możliwe opcje żywieniowe i produkty na bazie
doświadczeń innych chorych na WZJG i zaufanych źródeł.