Dieta lekkostrawna jadłospis i przepisy - co można jeść

Dieta lekkostrawna jest bardzo często zalecana w gabinetach lekarskich z rozmaitych powodów. Osoby słyszą “dieta lekkostrawna” po operacji, “dieta lekkostrawna” na jelita, czy nawet “dieta lekkostrawna” na infekcję. Głównym celem tej diety jest odciążenie przewodu pokarmowego poprzez spożywanie produktów łatwo ulegających trawieniu oraz zastosowanie technik kulinarnych poprawiających strawność składników odżywczych. Na czym polega dieta lekkostrawna? Kiedy warto ją wdrożyć? Czy dieta lekkostrawna to tylko kasza manna i prażone jabłko?

Dieta lekkostrawna jadłospis i przepisy - co można jeść

Dieta lekkostrawna wskazania

Na wstępie trzeba podkreślić, że dieta lekkostrawna jest dietą LECZNICZĄ i powinna być stosowana w konkretnym celu przez określony czas, najlepiej ze wskazania i pod nadzorem lekarza i dietetyka. Dieta lekkostrawna nie nadaje się do stosowania na stałe, ponieważ zastosowane modyfikacje stwarzają ryzyko niedoborów składników odżywczych, m.in. witaminy C.

Kiedy można usłyszeć zalecenie diety lekkostrawnej? Ta dieta znajduje zastosowanie w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych, w chorobach przebiegających z gorączką, unieruchomieniem oraz ostrym stanem zapalnym.

Jest powszechnie stosowana w gastroenterologii u pacjentów z chorobami jamy ustnej, przełyku, ze stanami zapalnymi błony śluzowej żołądka czy jelit, w refluksie, w nieswoistych chorobach zapalnych jelit oraz przy biegunkach, wzdęciach czy uporczywych gazach. Mamy często słyszą zalecenie dieta lekkostrawna dla dziecka, zwłaszcza przy problemach z brzuszkiem.

Dieta lekkostrawna zalecenia, które pomogą Ci skomponować przepisy

Produkty lekkostrawne mają oszczędzać przewód pokarmowy poprzez ułatwianie trawienia pokarmu. Podstawowa cecha charakteryzująca potrawy lekkostrawne to mniejsza zawartość błonnika. Zwraca się również uwagę na produkty bogate w tłuszcz, wzdymające oraz ostre przyprawy. Dieta lekkostrawna nie powinna różnić się od diety pełnej pod kątem zawartości energii oraz składników odżywczych.

Główne zasady diety lekkostrawnej obejmują

  • ograniczenie podaży błonnika do 25g/dzień,
  • ograniczenie produktów bogatych w tłuszcz,
  • ograniczenie produktów wysokoprzetworzonych, wędzonych, marynat i używek,
  • ograniczenie produktów nasilających wydzielanie soków trawiennych (ostrych, tłustych, długo zalegających w żołądku),
  • eliminacja z diety czosnku, cebuli i ogórków (często wywołują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego),
  • obróbka termiczna: stosowanie technik kulinarnych tj. gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie (unikanie smażenia, grillowania, wędzenia, duszenia z wcześniejszym obsmażaniem),
  • stosownie technik poprawiających przyswajalność tj. siekanie, miksowanie, przecieranie, spulchnianie,
  • sposób jedzenia: dokładne i spokojne żucie, posiłki jedzone przy stole, w spokojnej atmosferze, bez rozpraszaczy tj. telefon czy telewizja.

Dieta lekkostrawna przepisy - czym się charakteryzują?

Przepisy lekkostrawne charakteryzuje mniejsza zawartość błonnika, zwłaszcza błonnika nierozpuszczalnego, zawartego m.in. w skórkach owoców i warzyw czy pełnoziarnistych produktach zbożowych. Błonnik nierozpuszczalny może drażnić błonę śluzową jelit i nasilać niepożądane objawy. Warzywa lekkostrawne to te młode, pozbawione zdrewniałych częścim zawierające głównie łagodny dla jelit błonnik rozpuszczalny.

Z kolei lekkostrawne owoce to przede wszystkim owoce dojrzałe, pozbawione pestek. Podsumowując temat błonnika, na diecie lekkostrawnej warzywa i owoce należy obierać, sięgać głównie po młode owoce i warzywa, a pełnoziarniste produkty zbożowe zastąpić ich oczyszczonymi odpowiednikami (tak, to ten moment kiedy biała bułka będzie zdrowsza, niż ciemna).

Dieta lekkostrawna charakteryzuje się mniejszym udziałem produktów bogatych w tłuszcz, ze względu na ich wpływ na pracę układu trawiennego. Tłuszcze powinno się dodawać do potraw już przyrządzonych, na surowo. Unikamy wykorzystania tłuszczów w procesie przygotowania z udziałem wysokiej temperatury, ze względu na powstawanie drażniących produktów utleniania.

Zalecane źródła tłuszczu to przede wszystkim oleje roślinne, masło oraz margaryny miękkie. Orzechy, pestki czy nasiona są mniej zalecane, ze względu na obecność błonnika. Unikać należy tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, oleju kokosowego oraz tłuszczów trans zawartych w wysokoprzetworzonych produktach tj. słodycze i słone przekąski.

Ostre przyprawy mogą nasilać nieprzyjemne dolegliwości tj. biegunki, zgaga czy refluks.

Warto ograniczyć obecność w diecie przypraw tj. pieprz, ostra papryka, chili czy curry.

Smakowitość diety lekkostrawnej

Panuje przekonanie, że produkty lekkostrawne są jałowe i niesmaczne, a sama dieta monotonna i nieprzyjemna do przestrzegania. Tymczasem jedzenie lekkostrawne nie musi być nudne i mało smakowite. Wykorzystując dozwolone produkty i przyprawy możliwe jest przygotowanie potraw atrakcyjnych i urozmaiconych.

Jak to zrobić? Przede wszystkich warto pamiętać o wykorzystywaniu w kuchni dozwolonych ziół i przypraw. Warto sięgnąć po takie przyprawy jak tymianek, bazylia, rozmaryn, koperek, pietruszka, cynamon, wanilia, lubczyk, majeranek czy sok z cytryny. Po drugie, warto dobrze przestudiować listę bezpiecznych produktów - nie jest ona tak krótka, jak się wydaje. Czepiając się przysłowiowego “jabłka z cynamonem”, można je z powodzeniem zastąpić brzoskwinią, morelami czy dojrzałą gruszką.

W diecie lekkostrawnej znajdą miejsce także owoce egzotyczne tj. mango, banany, pomarańcza bez błonek, arbuz bez pestek oraz melon. Dbając o odpowiedni sposób przyrządzenia, produkty lekkostrawne mogą z powodzeniemstworzyć smaczną i zróżnicowaną dietę.

Co można jeść na diecie lekkostrawnej - sprawdź jakie warzywa, owoce i inne produkty

Pierwsze pytanie, które pojawia się w głowie osoby z zaleceniem “dieta lekkostrawna” - co można jeść? Lista produktów dozwolonych nie jest tak krótka, jak mogłoby się wydawać.

  • Produkty zbożowe: pieczywo jasne pszenne, mąka pszenna, kasza manna, jęczmienna łamana, jaglana, krakowska, kukurydziana, kuskus, biały ryż, drobne jasne makarony, płatki błyskawiczne: owsiane, jaglane, ryżowe
  • Warzywa i owoce:
  • warzywa surowe: sałata, cykoria, pomidor bez skórki,
  • warzywa gotowane: ziemniaki, marchewka, dynia, szpinak, cukinia,
  • owoce (dojrzałe): jabłka, morele, pomarańcze, brzoskwinie, morele, melony, arbuzy, banany, mango, dżemy bez pestek
  • Mięso i ryby: chude gatunki mięs: cielęcina, drób, królik, chude gatunki ryb: dorsz, mintaj, leszcz, pstrąg, sandacz, tuńczyk, sola, chude wędliny
  • Jaja: na miękko, jajecznica na parze, omlet na parze, w koszulce
  • Nabiał: mleko i przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu: mleko ≤2% tłuszczu, kefir, jogurt naturalny, sery twarogowe, maślanka, sery żółte o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Tłuszcze: oleje roślinne: rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, masło, dobrej jakości margaryny miękkie, słodka śmietanka
  • Napoje: woda mineralna niegazowana, napary ziołowe, słaba kawa i herbata, kawa zbożowa z mlekiem, soki owocowe i warzywne
  • Przyprawy: tymianek, bazylia, rozmaryn, koperek, pietruszka, cynamon, wanilia, lubczyk, majeranek, sok z cytryny
  • Zupy: kleiki, krupniki, zupy krem, zupy czyste, zabielane mlekiem lub jogurtem, na słabych wywarach, zupy mleczne
  • Sosy: koperkowy, cytrynowy, sosy owocowe
  • Desery: biszkopty, ciasto drożdżowe, kisiele, musy, galaretki, kompot, przeciery

Dieta lekkostrawna - produkty zakazane

Dieta lekkostrawna to też produkty zakazane, czy może raczej niewskazane. Jeszcze raz podkreślam, że dieta lekkostrawna to dieta lecznicza do stosowania przez określony czas, nie nadaje się dla osób zdrowych ani do codziennego stosowania (poza wyjątkowymi przypadkami). Na okres stosowania diety lekkostrawnej, zakazane produkty to:

  • Produkty zbożowe: pieczywo cukiernicze, pełnoziarniste, płatki musli, owsiane, żytnie, ryż brązowy, grube kasze i makarony, otręby
  • Warzywa i owoce: warzywa marynowane, konserwowe, grzyby, frytki, placki ziemniaczane, chipsy, warzywa kapustne, czosnek, cebula, ogórki, szczaw, rzodkiewka, rabarbar, kalarepa, papryka, owoce suszone, owoce kandyzowane, owoce w czekoladzie, czereśnie, gruszki, śliwki, awokado
  • Mięso i ryby: tłuste gatunki mięs: boczek, golonka, słonina, gęś, kaczka, tłuste

wyroby garmażeryjne mięsne: mielonka, kaszanka, salami, parówki, konserwy mięsne, ryby wędzone, surowe mięso

  • Jaja: jaja smażone sadzone, jaja surowe
  • Nasiona roślin strączkowych: ciecierzyca, soczewica, groch, soja, fasola, warzywa strączkowe konserwowe
  • Nabiał: sery topione, pleśniowe, śmietana, mleko w proszku, pełnotłusty nabiał, feta, fromage
  • Tłuszcze: słonina, smalec, boczek, śmietana, olej kokosowy, olej palmowy, twarde margaryny, orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam.
  • Napoje: mocna kawa i herbata, słodkie napoje gazowane, czekolada, energy-drinki, napoje alkoholowe
  • Przyprawy: chili, pieprz, ostra papryka, chrzan, ocet, vegeta, maggi, kostki bulionowe, mieszanki przypraw
  • Zupy: kapuśniak, grochowa, fasolowa, grzybowa, zabielane śmietaną, z zasmażkami, zupy w proszku
  • Sosy: ostre, sosy w proszku, ketchup, musztarda, majonez
  • Desery: torty, ciasta z kremem, faworki, pieczywo cukiernicze, czekolada, cukierki, żelki, batony, ciastka

Warto wspomnieć, że lista zakazanych produktów może różnić się u poszczególnych osób ze względu na indywidualną tolerancję produktów. U niektórych może być konieczne wprowadzenie większych restrykcji, a u innych już wybrane zalecenia pozwolą wyciszyć objawy niepożądane.

Czujesz się zagubiona/y w zaleceniach diety lekkostrawnej? Ułatw sobie życie z “Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień”. Przejdź przez dietę lekkostrawną smacznie i sprawnie.

Dieta lekkostrawna jadłospis - jak planować potrawy?

Planując jadłospis dieta lekkostrawna, należy wziąć pod uwagę nie tylko listę zalecanych i zakazanych produktów, ale też wskazówki dotyczące sposobu przygotowania i okoliczności jedzenia posiłków.

Jadłospis dieta lekkostrawna powinien składać się z posiłków przygotowanych metodą gotowania w wodzie lub na parze, duszenia bez obsmażania, pieczenia w rękawie czy zamkniętym naczyniu. W ten sposób chronimy przewód pokarmowy przed szkodliwymi produktami reakcji zachodzących podczas przygotowywania posiłków metodą smażenia, grillowania, wędzenia czy pieczenia tradycyjnego. Przydatne są także dodatkowe techniki zwiększające przyswajalność tj. siekanie, miksowanie, przecieranie czy spulchnianie.

Warto postawić na więcej mniejszych posiłków w ciągu dnia, aby nie obciążać przewodu pokarmowego trawieniem dużej porcji jedzenia. Dodatkowo na proces trawienia mocno wpływają okoliczności posiłku - tempo jedzenia, pozycja w której spożywany jest posiłek, towarzyszące emocje. Jadłospis dieta lekkostrawna powinien uwzględniać czas na spokojne zjedzenie posiłku przy stole, nie w biegu czy z rozpraszaczami (jedzenie siedząc przy biurku jednocześnie odpisując na maile to nie spokojna atmosfera posiłku).

Tak jak wcześniej wspominałam, jadłospis dieta lekkostrawna powinien być maksymalnie różnorodny, mimo ograniczeń wynikających ze specyfiki diety. Warto uwzględniać w codziennych posiłkach różne produkty z listy dozwolonych, zamiast bazować na kilku wybranych.

Prawdopodobnie wpisując w wyszukiwarkę “dieta lekkostrawna przepisy” widzisz tylko ryż na mleku i kanapki z masłem - to nie musi tak wyglądać. Sprawdź mój ebook o diecie lekkostrawnej, gdzie przygotowałam aż 70 różnorodnych przepisów spełniającychzasady diety lekkostrawnej oraz diety przejściowej.

Mam nadzieję, że ten artykuł rozjaśnia czym jest dieta lekkostrawna i jak ją stosować w praktyce. Jeśli nadal masz wątpliwości, sprawdź mój ebook o diecie lekkostrawnej, który szczegółowo i praktycznie wyjaśnia wszystkie ważne aspekty diety lekkostrawnej.

Mam nadzieję, że ten artykuł był dla Ciebie przydatny! Jeśli tak, możesz mnie wesprzeć jednorazową wpłatą na portalu BuyCoffee.to. Dzięki Twojej pomocy będę mogła kontynuować tworzenie treści, które są dla Ciebie cenne.

Twoje wsparcie jest dla mnie potwierdzeniem, że to, co robię, ma sens. Każda wpłata, niezależnie od jej wielkości, to dla mnie sygnał, że warto kontynuować pracę w tym kierunku. Dziękuję za Twoje zaufanie i wsparcie!

Kliknij tutaj, aby wesprzeć moją pracę: Postaw Mi Kawę

Zapisz Się na Newsletter i Nie Przegap Wartościowych Treści i Zniżek!
Zapisz się na Newsletter
© 2023 ewapsychodietetyk.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Realizacja strony i obsługa: lekrotech.pl