Dieta lekkostrawna jest bardzo często zalecana w gabinetach lekarskich z rozmaitych powodów. Osoby słyszą “dieta lekkostrawna” po operacji, “dieta lekkostrawna” na jelita, czy nawet “dieta lekkostrawna” na infekcję. Głównym celem tej diety jest odciążenie przewodu pokarmowego poprzez spożywanie produktów łatwo ulegających trawieniu oraz zastosowanie technik kulinarnych poprawiających strawność składników odżywczych. Na czym polega dieta lekkostrawna? Kiedy warto ją wdrożyć? Czy dieta lekkostrawna to tylko kasza manna i prażone jabłko?
Na wstępie trzeba podkreślić, że dieta lekkostrawna jest dietą LECZNICZĄ i powinna być stosowana w konkretnym celu przez określony czas, najlepiej ze wskazania i pod nadzorem lekarza i dietetyka. Dieta lekkostrawna nie nadaje się do stosowania na stałe, ponieważ zastosowane modyfikacje stwarzają ryzyko niedoborów składników odżywczych, m.in. witaminy C.
Kiedy można usłyszeć zalecenie diety lekkostrawnej? Ta dieta znajduje zastosowanie w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych, w chorobach przebiegających z gorączką, unieruchomieniem oraz ostrym stanem zapalnym.
Jest powszechnie stosowana w gastroenterologii u pacjentów z chorobami jamy ustnej, przełyku, ze stanami zapalnymi błony śluzowej żołądka czy jelit, w refluksie, w nieswoistych chorobach zapalnych jelit oraz przy biegunkach, wzdęciach czy uporczywych gazach. Mamy często słyszą zalecenie dieta lekkostrawna dla dziecka, zwłaszcza przy problemach z brzuszkiem.
Produkty lekkostrawne mają oszczędzać przewód pokarmowy poprzez ułatwianie trawienia pokarmu. Podstawowa cecha charakteryzująca potrawy lekkostrawne to mniejsza zawartość błonnika. Zwraca się również uwagę na produkty bogate w tłuszcz, wzdymające oraz ostre przyprawy. Dieta lekkostrawna nie powinna różnić się od diety pełnej pod kątem zawartości energii oraz składników odżywczych.
Przepisy lekkostrawne charakteryzuje mniejsza zawartość błonnika, zwłaszcza błonnika nierozpuszczalnego, zawartego m.in. w skórkach owoców i warzyw czy pełnoziarnistych produktach zbożowych. Błonnik nierozpuszczalny może drażnić błonę śluzową jelit i nasilać niepożądane objawy. Warzywa lekkostrawne to te młode, pozbawione zdrewniałych częścim zawierające głównie łagodny dla jelit błonnik rozpuszczalny.
Z kolei lekkostrawne owoce to przede wszystkim owoce dojrzałe, pozbawione pestek. Podsumowując temat błonnika, na diecie lekkostrawnej warzywa i owoce należy obierać, sięgać głównie po młode owoce i warzywa, a pełnoziarniste produkty zbożowe zastąpić ich oczyszczonymi odpowiednikami (tak, to ten moment kiedy biała bułka będzie zdrowsza, niż ciemna).
Dieta lekkostrawna charakteryzuje się mniejszym udziałem produktów bogatych w tłuszcz, ze względu na ich wpływ na pracę układu trawiennego. Tłuszcze powinno się dodawać do potraw już przyrządzonych, na surowo. Unikamy wykorzystania tłuszczów w procesie przygotowania z udziałem wysokiej temperatury, ze względu na powstawanie drażniących produktów utleniania.
Zalecane źródła tłuszczu to przede wszystkim oleje roślinne, masło oraz margaryny miękkie. Orzechy, pestki czy nasiona są mniej zalecane, ze względu na obecność błonnika. Unikać należy tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, oleju kokosowego oraz tłuszczów trans zawartych w wysokoprzetworzonych produktach tj. słodycze i słone przekąski.
Ostre przyprawy mogą nasilać nieprzyjemne dolegliwości tj. biegunki, zgaga czy refluks.
Warto ograniczyć obecność w diecie przypraw tj. pieprz, ostra papryka, chili czy curry.
Panuje przekonanie, że produkty lekkostrawne są jałowe i niesmaczne, a sama dieta monotonna i nieprzyjemna do przestrzegania. Tymczasem jedzenie lekkostrawne nie musi być nudne i mało smakowite. Wykorzystując dozwolone produkty i przyprawy możliwe jest przygotowanie potraw atrakcyjnych i urozmaiconych.
Jak to zrobić? Przede wszystkich warto pamiętać o wykorzystywaniu w kuchni dozwolonych ziół i przypraw. Warto sięgnąć po takie przyprawy jak tymianek, bazylia, rozmaryn, koperek, pietruszka, cynamon, wanilia, lubczyk, majeranek czy sok z cytryny. Po drugie, warto dobrze przestudiować listę bezpiecznych produktów - nie jest ona tak krótka, jak się wydaje. Czepiając się przysłowiowego “jabłka z cynamonem”, można je z powodzeniem zastąpić brzoskwinią, morelami czy dojrzałą gruszką.
W diecie lekkostrawnej znajdą miejsce także owoce egzotyczne tj. mango, banany, pomarańcza bez błonek, arbuz bez pestek oraz melon. Dbając o odpowiedni sposób przyrządzenia, produkty lekkostrawne mogą z powodzeniemstworzyć smaczną i zróżnicowaną dietę.
Pierwsze pytanie, które pojawia się w głowie osoby z zaleceniem “dieta lekkostrawna” - co można jeść? Lista produktów dozwolonych nie jest tak krótka, jak mogłoby się wydawać.
Dieta lekkostrawna to też produkty zakazane, czy może raczej niewskazane. Jeszcze raz podkreślam, że dieta lekkostrawna to dieta lecznicza do stosowania przez określony czas, nie nadaje się dla osób zdrowych ani do codziennego stosowania (poza wyjątkowymi przypadkami). Na okres stosowania diety lekkostrawnej, zakazane produkty to:
wyroby garmażeryjne mięsne: mielonka, kaszanka, salami, parówki, konserwy mięsne, ryby wędzone, surowe mięso
Warto wspomnieć, że lista zakazanych produktów może różnić się u poszczególnych osób ze względu na indywidualną tolerancję produktów. U niektórych może być konieczne wprowadzenie większych restrykcji, a u innych już wybrane zalecenia pozwolą wyciszyć objawy niepożądane.
Czujesz się zagubiona/y w zaleceniach diety lekkostrawnej? Ułatw sobie życie z “Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień”. Przejdź przez dietę lekkostrawną smacznie i sprawnie.
Planując jadłospis dieta lekkostrawna, należy wziąć pod uwagę nie tylko listę zalecanych i zakazanych produktów, ale też wskazówki dotyczące sposobu przygotowania i okoliczności jedzenia posiłków.
Jadłospis dieta lekkostrawna powinien składać się z posiłków przygotowanych metodą gotowania w wodzie lub na parze, duszenia bez obsmażania, pieczenia w rękawie czy zamkniętym naczyniu. W ten sposób chronimy przewód pokarmowy przed szkodliwymi produktami reakcji zachodzących podczas przygotowywania posiłków metodą smażenia, grillowania, wędzenia czy pieczenia tradycyjnego. Przydatne są także dodatkowe techniki zwiększające przyswajalność tj. siekanie, miksowanie, przecieranie czy spulchnianie.
Warto postawić na więcej mniejszych posiłków w ciągu dnia, aby nie obciążać przewodu pokarmowego trawieniem dużej porcji jedzenia. Dodatkowo na proces trawienia mocno wpływają okoliczności posiłku - tempo jedzenia, pozycja w której spożywany jest posiłek, towarzyszące emocje. Jadłospis dieta lekkostrawna powinien uwzględniać czas na spokojne zjedzenie posiłku przy stole, nie w biegu czy z rozpraszaczami (jedzenie siedząc przy biurku jednocześnie odpisując na maile to nie spokojna atmosfera posiłku).
Tak jak wcześniej wspominałam, jadłospis dieta lekkostrawna powinien być maksymalnie różnorodny, mimo ograniczeń wynikających ze specyfiki diety. Warto uwzględniać w codziennych posiłkach różne produkty z listy dozwolonych, zamiast bazować na kilku wybranych.
Prawdopodobnie wpisując w wyszukiwarkę “dieta lekkostrawna przepisy” widzisz tylko ryż na mleku i kanapki z masłem - to nie musi tak wyglądać. Sprawdź mój ebook o diecie lekkostrawnej, gdzie przygotowałam aż 70 różnorodnych przepisów spełniającychzasady diety lekkostrawnej oraz diety przejściowej.
Mam nadzieję, że ten artykuł rozjaśnia czym jest dieta lekkostrawna i jak ją stosować w praktyce. Jeśli nadal masz wątpliwości, sprawdź mój ebook o diecie lekkostrawnej, który szczegółowo i praktycznie wyjaśnia wszystkie ważne aspekty diety lekkostrawnej.
Mam nadzieję, że ten artykuł był dla Ciebie przydatny! Jeśli tak, możesz mnie wesprzeć jednorazową wpłatą na portalu BuyCoffee.to. Dzięki Twojej pomocy będę mogła kontynuować tworzenie treści, które są dla Ciebie cenne.
Twoje wsparcie jest dla mnie potwierdzeniem, że to, co robię, ma sens. Każda wpłata, niezależnie od jej wielkości, to dla mnie sygnał, że warto kontynuować pracę w tym kierunku. Dziękuję za Twoje zaufanie i wsparcie!
Kliknij tutaj, aby wesprzeć moją pracę: Postaw Mi Kawę